meer info

The Empty Shop: kledinginzameling anders bekeken

“De Kringwinkel Antwerpen zoekt al lang naar een nieuw doelpubliek - zowel schenkers als kopers”, vertelt Fenna Bouve, communicatiemedewerker van Kringwinkel Antwerpen en rechts op de foto hiernaast.

“Daarvoor haalden we inspiratie bij een internationaal concept - The Empty Shop. Een primeur voor Antwerpen én België.”

“Onze Empty Shop verrees in het hart van de Antwerpse modewijk. Drie weken lang  eind vorig jaar (2015) konden mensen er hun kledij naartoe brengen om te laten verkopen. De opbrengst ging naar het goede doel, maar even belangrijk - misschien zelfs nog belangrijker - was de ‘ervaring van het geven’.

Want geven maakt écht gelukkig. En dat ervoeren de mensen in onze winkel.”

Wall of fame voor schenkers

“We kregen prachtige stukken binnen.

Van hippe blazers tot grootmoeder’s vintage jurk die je als kind schreeuwlelijk vond, maar waarvan je het nu spijtig vindt dat hij twee maten te klein is. Zelfs een prachtig Marokkaans trouwkleed.

Elke jas, elke bloes, elk paar schoenen had een verhaal. Mensen doneerden soms met pijn in het hart.

Om die te verzachten, verwelkomden we hun items in een ‘echte’ boetiek. Ze mochten  hun kledingstuk zelf - op een mooie witte kapstok - in de rekken hangen. En op het label of in het gastenboek konden ze hun verhaal kwijt. Op de wall of fame pronkten ze met hun kledingstuk op de foto. We maakten van hen dus VIP-schenkers.”

Rekken vullen

Het duurde niet lang of The Empty Shop was niet meer ‘empty’. “Na drie weken hadden we 3000 stuks verzameld”, blikt Fenna enthousiast terug.

“We hadden nochtans niet veel reclame gemaakt: de meeste schenkers hadden het ‘van horen zeggen’ en wilden graag een bijdrage leveren. Ook onze partners en modeontwerpers leverden een belangrijke bijdrage. Zoals de 250 unieke sjaals die de Antwerpse mode academie speciaal voor cialis generique The Empty Shop ontwierp en creëerde uit restmaterialen.”

Voor het goede doel. En meer.

“De verkoop van alle binnengebrachte stuks bracht 25 000 euro op die we schonken aan de vzw Kamiano, die het restaurant voor thuislozen uitbaat. De overgebleven kledij verkochten we in onze kringwinkels en bracht nog eens 2000 euro op.

Een mooi bedrag maar we zijn vooral tevreden met het grotere resultaat: naast de geslaagde fondsenwerving leerden we ook enorm veel bij. We konden eens een andere manier van kledingophaling testen en promoten; en bereikten een nieuwe doelgroep.

We ontdekten dat mensen meer bereid zijn om iets te geven als je appreciatie toont voor het gebaar. Dát willen we doortrekken naar Kringwinkel Antwerpen.”

The Empty Shop 2

En dan komt Fenna met goed nieuws. “Ook dit jaar opent The Empty Shop de deuren en wel van 8 tot 18 december 2016. Meer informatie vind je terug op de Empty Shop-website. Of we het opnieuw op dezelfde manier zullen beleven? En met hetzelfde resultaat? Niets is zeker maar we hopen het vurig natuurlijk.

Daarnaast brainstormen we al  over nieuwe invalshoeken voor The Empty Shop.

Zo willen we meer tijd vrijmaken voor de peter-en-meter-feestjes. Dan nodigt een gastvrouw of -man gedurende een paar uur vrienden uit in de boetiek, die hij of zij dan openhoudt. Aan de gasten wordt gevraagd om een kledingstuk te doneren, terwijl wij er met een sfeervolle setting en een drankje een fijn weggeeffeestje van maken. Zo draait het nóg meer om de geefervaring!”

“We willen in de toekomst ook graag meer ideeën voor de verkoop uitwerken. Een veiling van een beperkt aantal stuks bijvoorbeeld, of bepaalde topstuks online promoten. Om de geefervaring te versterken zou de donateur zijn kledingstuk kunnen tracken om te zien of het nog in de winkel hangt of al verkocht is.

Je merkt het: The Empty Shop was al innovatief, maar heeft nog veel potentieel.”

interview: zomer 2016
de website van The Empty Shop Antwerpen
 

Camille Van Herck en Fenna Bouve - The Empty Shop
Video: 
The Empty Shop Antwerpen
The Empty Shop in actie
Deel deze pagina