meer info
Home > Man nu al in de stad > Atelier swynen open voor lokale ontwerpers

Atelier Swynen: open voor lokale ontwerpers

Belgische ontwerpers die bewust voor lokale productie kiezen kunnen maar bij weinig ateliers terecht. Bij Atelier Swynen uit Deurne kan dit nog wel. Hier wacht ontwerpers een lokale én persoonlijke service.

“Atelier Swynen maakt al 37 jaar lang kleren - van de rol stof tot het afgewerkte eindproduct”, vertelt An Swynen gepassioneerd.

“Voor grote en kleine klanten. Bekende en minder bekende namen. Klanten die bewust voor een lokale productie kiezen, maar ook klanten die zo’n kleine oplage hebben dat ze wel lokaal moeten produceren. Een erg gevarieerd publiek. Zo goed als iedereen kan dus bij ons terecht.”

Een streepje voor

“We hebben nog weinig concurrentie. Door de hoge kosten hier trekken veel ontwerpers naar het buitenland en verdwijnen de lokale ateliers - inclusief vakkennis - hier van het toneel.

Maar wij kiezen er bewust voor om onze productie niet naar het buitenland te sturen. Om onze kennis hier te houden, maar vooral omdat we zo vlotter kunnen communiceren: we kunnen kort op de bal spelen en snel bijsturen.”

“Ook voor de ontwerpers is lokaal produceren cialis prix heel interessant”, vult An aan. “We spreken dezelfde taal en werken nauw samen.

Zijn de kleren klaar? Dan kunnen ze zelfs de dag zelf nog opgepikt worden. Heel handig als hun klanten wachten op bijbestellingen. Geen wachttijden, geen vliegtuigen of scheepsvrachten.

Lokale productie is dus efficiënt, praktisch én ecologisch.” 

Een stapje verder

“Net door onze persoonlijke aanpak kunnen de ontwerpers de hele productie van dichtbij volgen. Ze bepalen alles zelf.

Er zijn ontwerpers die naast lokaal produceren nog een stapje verder gaan en ook duurzaam produceren. Zo produceren we collecties voor Ilke Cop en Katrien Van Hecke, die haar stoffen kleurt zonder chemicaliën. Voor hun ‘speciale’ eisen is lokale productie veel praktischer. Zij kozen voor Atelier Swynen omdat het hier kon.

We luisteren naar de vragen en noden van de ontwerper, ook als die ‘anders’ zijn.”

Prijskaartje is struikelblok

“Wij willen innovatie steunen en gaan dus altijd mee ... in de mate van het mogelijke. Soms moeten we klanten afwijzen omdat we bijvoorbeeld niet de juiste machines hebben voor hetgeen zij vragen.

We blijven een lokaal atelier. Dat biedt veel mogelijkheden, maar brengt ook veel barrières met zich mee. Het grootste struikelblok is het prijskaartje: zowel duurzaam als lokaal ontwerpen brengt een hoge kost met zich mee.

Maar in ruil krijgen ontwerpers wel veel zeggenschap, een goede begeleiding, veel expertise, een vlotte communicatie en een snelle service. Ook belangrijk, toch?”

naald en draad
Deel deze pagina

Reactie toevoegen